Du är alla dina val

Du är alla dina val

Varför kännsrätt vali livet alltid jobbiga att görajust nu?
Varför är det så bekvämt att skjuta upp disken, tvätten, joggingturen, läxorna, arbetsuppgifterna tillsenare?
Eftersom din hjärna är designad för att vara så energisparande som möjligt! Du bestämmer själv din lägsta möjliga livsstandard du känner för att upprätthålla och arbeta för. När du inte aktivt satt upp någon lägsta möjliga livsstandard – tillsammans med högsta möjliga (dvs. mål) och alla nivåer däremellan (dvs. delmål) – så kommer dina kluster av vardagliga val och beslut (samt icke-val och icke-beslut, dsv. fördröjningar och uppskjutningar) att tillsammans utgöra din nuvarande livsstandard. Många människor funderar inte över sina egna mål och missar därmed även alla möjligheter som uppstår vid aktivt arbete i riktning mot målet. Flera av dessa människor skyller därefter på otur eller olyckliga omständigheter för att slippa ta fullt ansvar över det egna ödet.
För att undvika att leva med sin egen besvikelse och sitt eget missnöje i framtiden är det därför viktigt att börja ta ansvar över sitt livjust nu.

Att orka lägga ned energikrävande tankeverksamhet åt attbry sigkräver att du först hittar en eller flera (enligt dig) tillräckligt stora anledningar attviljaspendera den där energin. Ofta är det den mycket skadliga ”jag överlever ju ändå”-mentaliteten som sätter stopp på alla försök till ytterligare engagemang.

Tänk efter en liten stund. Varje dag möts du av oändligt många val. Från det att du går upp på morgonen (snooza inte; stig rakt upp, laga sedan en näringsrik frukost, borsta tänderna, använd tandtråd, klä dig, hälsa på busschauffören, fråga hur kassörskans helg varit, imponera på mina kollegor och chefer genom extra hårt arbete, gå en långpromenad, lyssna intresserat på någon du bryr dig om) tills du går och lägger dig. Varje dag uppstår val (du kan börja prata med medresenären bredvid dig på pendeltåget, skriva en uppskattande lapp till din partner, lära dig att laga en god näringsrik måltid, ringa en släkting du inte pratat med på länge), men genom attinteuppmärksamma dessa val kommer du att förbli flytande i livets hav, istället för i kontroll och simmande i exakt den riktning du själv valt.
Allting du kan göra är därför aktiva val. Alla dessa val kan kännas passiva och går i många fall dig obemärkt förbi, eftersom du harandra vanor än det val som finns framför din näsa. Om du kan strunta i att spendera din energi på det där valet, kan du då ändå upprätthålla (eller gå i samma riktning som) din önskvärda livsstandard? Om svaret är ja (vilket det i princip alltid är i sådana val) och du kan leva vidare utan att behöva förbruka energin kommer din hjärna helst av allt vilja förbise det där valet.

 Viktigt att fråga dig här och nu:
Alla de vardagliga vanor du har, kommer de att föra dig närmare det mål du satt upp för dig och ditt liv?

Om inte är det viktigt att börja med att identifiera de vanor du har idag. När du identifierat dina vanor kan du enkelt granska dem för att se om de ligger i linje med vad du vill få ut av ditt liv. Exempelvis, om din kost inte speglar hur du vill se ut eller må, så är det alltså dags att aktivt förändra dina kostvanor. Om det viktigaste för dig är att få mer ork att spendera på din partner eller familj är det dags att omprioritera både kost (energiintag) och vanor (de områden i ditt liv där du spenderar din energi i nuläget).

There are no comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.Obligatoriska fält är märkta*

Fyll i vad du söker efter och därefter tryck Enter på tangetbordet för att söka

Shopping Cart